Saunová kamna jako srdce sauny

Jak je správně vybrat?

Kamna tvoří podstatu sauny od samého počátku saunování. Slouží jako zdroj tepla, a klasická sauna bez nich v podstatě nemůže fungovat. Jejich výběru je proto nutno věnovat velkou pozornost. Špatný výběr může způsobit nemalé problémy, někdy dokonce i nefunkčnost sauny.

Abychom vybrali ten správný typ, je nutno vzít v úvahu čtyři základní faktory. Typ sauny, materiál ze kterého je postavena, umístění sauny, a její velikost. Typem sauny rozumíme finskou, parní, solnou či jinou kabinu. Jako materiál pak může být použito dřevo, keramika, sklo nebo kámen. Každý druh saunové kabiny má trochu odlišné požadavky na saunová kamna, a zároveň každý z těchto materiálů má jinou schopnost absorbovat teplo, proto musíme tyto faktory při výběru kamen zvážit. Zásadní roli pak hraje velikost sauny, kamna se totiž zpravidla rozlišují podle toho, kolik m³ zvládnou vytopit. Větší objem sauny tak logicky znamená potřebu silnějších kamen. Poslední věcí, kterou musíte při výběru kamen zohlednit je umístění sauny, zdali se bude nacházet venku nebo vevnitř, eventuálně jaká je okolní teplota sauny.

Na trhu jsou k dostání zpravidla tři typy saunových kamen. Elektrická, plynová nebo na dřevo. Jednotlivé typy jsou pak upraveny podle toho, do jaké saunové kabiny jsou určeny. Kamna pro parní saunu jsou například rozšířena o parní generátor, kamna pro solnou saunu mohou mít solné obložení.

Velikost, typ, materiál a umístění sauny. To vše hraje roli při výběru vhodných saunových kamen.

Kamna na dřevo jsou více tradiční a autentická. Respektují původní tradice severských zemí, kdy vytápění saunové kabiny tvořilo součást saunovacího ceremoniálu. Již při zatápění se scházela rodina a přátelé, a společně se připravovali na svůj saunovací rituál. V dnešní době však hraje důležitou roli čas, proto je pro mnoho vlatníků saun rozhodující doba vyhřátí kabiny. Kamna na dřevo vyhřívají kabinu déle, což se dá považovat za jednu z nevýhod, dále pak nutnost odvodu zpodin a stálá zásoba dřev. Na druhou stranu však odpadá potřeba elektřiny, jelikož kamna saunu nejen vytopí, ale plameny ohně ji zároveň krásně prosvítí a provoní. Pořízení těchto kamen tak nejen, že pozdvihne tradiční atmosféru, ale zároveň bude působit uklidňujícím a jedinečným dojmem.

Elektrická kamna jsou modernější. Vytopí místnost stejně dobře, ale s menší námahou. Jsou jednoduchá na obsluhu, a odpadá potřeba pravidelného přikládání dřeva. Pomocí regulace lze navíc snadno nastavit a regulovat teplotu. Jedná se o moderní a rychlejší verzi, která sice dokáže nahradit klasická kamna na dřevo, ovšem postrádají onu tradičnost a jedinečného ducha.

Přítomnost skleněných prvků v sauně se může prodražit.

Větší prostor k vytopení, velké množství skleněných prvků, či sauna umístěná ve venkovním prostředí. Tyto faktory z pravidla znamenají potřebu silnějších kamen. Výběr saunových kamen je opravdu zásadní, proto doporučujeme konzultaci s odborníky. Využijte všechen potenciál vaší sauny, a vyberte ta správná kamna. Společnost Sauny Salus disponuje svými vlastními kamny Salus, nabízíme také kamna značky Harvia a EOSS výběrem Vám rádi pomůžeme, neváhejte nás kontaktovat.

NAHORU