Ochlazování

Ochlazovací fáze jako důležitá součást saunovacího procesu

Každá sauna potřebuje svou ochlazovnu. Alespoň my ji velmi doporučujeme. Vychází to ze samotné podstaty saunování, tedy střídání dvou fází, zahřátí a ochlazení.

Po každém prohřátí v sauně je tělo potřeba pořádně zchladit.  Díky tomu se stahují cévy v těle, zklidňuje se srdeční tep a tělesná teplota se vrací zpátky do normálu. Krev se okysličuje, a dochází k celkovému osvěžení.

Řádného ochlazení docílíte pomocí vody nebo ledu. Při zhotovení ochlazovny si můžete vybrat, zda-li chcete využít ochlazovací bazén, jezírko či káď. Nabízí se vám ale mnohem více možností, jako třeba chlazovací sprcha, ledovač nebo vědro s vodou.

MOŽNOSTI OCHLAZOVÁNÍ

Pokud chcete ochlazení v tradičním stylu, pořiďte si ochlazovací káď nebo vědro. Dřevěné obložení ladí k finské sauně, vypadá nadčasově a elegantně.

Pro rychlé ochlazení se ideálně hodí ochlazovací bazén. Skokem do ledové vody docílíte okamžitého zchlazení, schůdky pak nabízejí i méně radikální možnost.

Jestliže dáváte přednost mírnějšímu způsobu ochlazení, pak je pro vás ledovač to pravé. Díky studně s ledovou tříští se můžete ochladit příjemně a bez ledového šoku.

Další možností pro mírné ochlazení jsou ledové sprchy. Teplotu i proud si nastavíte sami, díky čemuž dochází k pozvolnému ochlazování těla. Zážitkové sprchy navíc udělají z ochlazování příjemnou zábavu.

GALERIE

NAHORU